Een waterslot is een onderdeel van een wasmachine dat helpt met het voorkomen van lekkages en waterschade. Er zijn drie soorten watersloten; uw wasmachine is het best beschermt als hij elk daarvan ondersteunt. Is dat niet het geval? Dan zijn er een aantal extra oplossingen waar u gebruik van kunt maken.
Inhoud
Wat voor soorten watersloten zijn er voor wasmachines?
Een lekkage kan enorme schade toebrengen aan uw wasmachine en huis. Wij raden u dan ook aan om altijd het zekere voor het onzekere te nemen en uw wasmachine goed te beschermen tegen waterschade. Als er iets misgaat met uw wasmachine, zorgt het waterslot ervoor dat de schade beperkt blijft. Er zijn drie soorten watersloten: de bodemsensor, overloopbeveiliging en slangbeveiliging.
Gaat u een nieuwe wasmachine kopen of wilt u zeker weten dat uw huidige goed beveiligd is? Zorg er dan voor uw wasmachine ieder van deze sloten ondersteunt. Is dat niet het geval? Dan kunt u een waterstop installeren, wat we verderop in dit artikel uitleggen.
Overloopbeveiliging
De overloopbeveiliging vindt u in de trommel van de wasmachine. Dit onderdeel houdt bij hoeveel water er in de trommel zit. Als er wegens een storing te veel water in de trommel stroomt, zorgt de overloopbeveiliging er voor dat er extra veel water weggepompt wordt.
Bodemsensor
Dit type waterslot bestaat uit twee onderdelen: een ingebouwde lekbak en een sensor. Bij een lekkage komt het water terecht in de lekbak, waardoor de sensor activeert en de wasmachine automatisch uitgaat.
Slangbeveiliging
Slangbeveiliging is de benaming van een dubbelwandige watertoevoerslang. Dat klinkt heel technisch, maar het ligt heel voor de hand. Als de toevoerslang begint te lekken, vangt de slangbeveiliging het lekwater op in de buitenste slang. Daarnaast sluit dit waterslot de watertoevoer automatisch af.
Extra: de waterstop
Als uw wasmachine niet over de bovengenoemde watersloten beschikt, is het verstandig om voor extra bescherming te zorgen. Dat kunt u doen met een waterstop.
Een waterstop wordt tussen de kraan en aanvoerslang geplaatst. U kunt met dit onderdeel instellen hoeveel water er maximaal aangevoerd kan worden. Bij een lekkage wordt er namelijk extra veel water aangevoerd. Een waterstop zorgt er in dit geval voor dat de aanvoer vanzelf afgesloten wordt.
De meeste wasmachinemerken hebben hun eigen benaming voor een waterstop. Bij Bosch en Siemens wordt dit onderdeel bijvoorbeeld AquaStop genoemd.
Wat doe ik als mijn waterstop kapot is?
Als uw waterstop kapotgaat, kan dat vervelende gevolgen hebben. Het is dan ook verstandig om geregeld te checken of uw waterstop het nog naar behoren doet. Gelukkig is dat vrij eenvoudig: draai het slot los, controleer op vervuiling en maak het onderdeel schoon. Kijk daarbij ook of het rubberen ringetje in de waterstop nog schoon is.
In sommige gevallen is een waterstop verkeerd aangesloten. Dat levert allerlei risico’s op: er kan bij een lekkage namelijk zomaar aanzienlijke waterschade ontstaan. Is uw waterstop verkeerd aangesloten? Schakel dan een ervaren witgoedmonteur in om hem correct te installeren.
Kan ik zelf een waterslot op mijn wasmachine aansluiten?
Ja, u kunt in de meeste gevallen zelf uw waterslot aansluiten. Het is bijvoorbeeld vaak eenvoudig om zelf een waterstop of extra lekbak aan te sluiten. Als u het onderdeel los bestelt, kunt u aan de hand van een gebruiksaanwijzing zelf uitvoeren.
Dit geldt echter niet voor alle soorten watersloten. Schakel bij twijfel dus altijd een ervaren vakman in om uw waterslot te installeren!