ClickCease

Wasmachine reinigen – Hoe doet u dat?

Miele wasmachine storing F11

Wat is het geheim van een schone en frisse was? Het regelmatig reinigen van uw wasmachine natuurlijk! Door uw wasmachine regelmatig te reinigen, verwijdert u vuilresten en gaat u vetluis en verstoppingen tegen. Zo heeft u nooit last van stinkende kleding en gaat uw wasmachine lang mee. Lees snel verder om erachter te komen hoe u uw wasmachine zelf kunt reinigen.

Waarom moet u uw wasmachine reinigen?

Het reinigen van uw wasmachine is belangrijk om uw was schoon en fris te houden en de levensduur van uw apparaat te verlengen. In de wasmachine kunnen zeepresten, vuil en vet zich ophopen, wat zorgt voor problemen zoals vetluis of verstoppingen. Hierdoor kan uw wasmachine gaan stinken en zelfs vlekken in uw kleding veroorzaken. Daarnaast versnelt opgehoopt vuil de slijtage van de wasmachine waardoor deze minder lang mee gaat. Het is dus verstandig om uw wasmachine regelmatig een schoonmaakbeurt te geven. 

Hoe vaak wasmachine reinigen?

Hoe vaak moet u uw wasmachine reinigen? Dit kan afhankelijk zijn van hoe vaak u hem gebruikt of op welke temperaturen u de wasjes draait. Over het algemeen is het aan te raden om uw wasmachine eens in de maand te reinigen. Als u al eerder merkt dat uw wasmachine stinkt of dat er sprake is van vetluis, kunt u hem natuurlijk vaker schoonmaken.

Hoe reinigt u een wasmachine? 

Het reinigen van uw wasmachine kunt u gemakkelijk zelf. Met de onderstaande 6 tips is uw wasmachine binnen de kortste keren weer heerlijk fris en schoon! 

1. Draai een kookwas 

Om uw wasmachine van binnen te reinigen, kunt u een lege was op 90°C draaien. Dit wordt een kookwas genoemd. De hoge temperatuur van het water doodt de bacteriën en zorgt voor een grondige reiniging. Let wel op dat u een lege was draait om te voorkomen dat uw wasgoed wordt beschadigd door de hoge temperatuur. Voor het beste resultaat is het aan te raden om soda, azijn of vaatwastabletten aan de kookwas toe te voegen. Het is belangrijk dat u een keuze tussen deze schoonmaakmiddelen maakt en ze niet combineert. Het gelijktijdig gebruiken van deze middelen kan juist uw wasmachine beschadigen. 

Wasmachine reinigen met soda

De ontvettende en ontgeurende werking van soda versterkt de reinigingskracht van de kookwas. Voeg een halve kop soda toe om het vet, kalk en vuil in uw wasmachine snel te verwijderen. 

Wasmachine reinigen met azijn

Azijn is ook een handig middel om uw wasmachine grondig te reinigen. Doe een flinke scheut azijn bij de kookwas om kalkaanslag te verwijderen, bacteriën te doden en vervelende geuren te neutraliseren. Giet de azijn in de trommel en niet in het zeepbakje. Het is aan te raden om natuurazijn te gebruiken, omdat schoonmaakazijn de rubberen afdichting van de wasmachine kan beschadigen.

Wasmachine reinigen met vaatwastablet 

Het reinigen van de wasmachine met vaatwastabletten is een manier om vetluis tegen te gaan. Vaatwastabletten bevatten vetoplossende ingrediënten waardoor de vetresten in uw wasmachine worden opgeruimd. Doe twee vaatwastabletten in het zeepbakje van uw wasmachine en draai een kookwas. Hierna zult u merken dat zowel uw was als wasmachine weer heerlijk schoon is. 

2. Trommel 

Naast het draaien van een kookwas is het goed om de trommel van de wasmachine met een borstel en warm water te reinigen. Zo kunt u het vuil ook uit de randen en hoeken van de trommel verwijderen. Laat de deur van de wasmachine zowel na het schoonmaken als na het draaien van een wasbeurt altijd open staan. Hierdoor kan de trommel drogen en luchten, wat de vorming van schimmels en bacteriën vermindert. 

3. Reinig het zeepbakje 

In het zeepbakje van uw wasmachine kunnen ophopingen van vuil en zeep ontstaan. Dit kan de wasprestaties verminderen en een vervelende geur veroorzaken. Om het zeepbakje te reinigen, moet u deze eerst uit de wasmachine halen. Spoel het bakje vervolgens af met heet water. Als er sprake is van hardnekkig vuil, kunt u het zeepbakje een tijdje laten weken in een sopje. Gebruik tijdens het schoonmaken een borsteltje om het vuil ook uit de voegen van het bakje te verwijderen. 

4. Reinig de rubberen afdichting

In de plooien en groeven van het wasmachine rubber (manchet) kunnen zeepresten, vuil en bacteriën zich gemakkelijk ophopen. Dit is ook een plek waar vetluis zich vaak vormt. Om het rubber te reinigen, kunt u een sopje maken van heet water met een reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel. Gebruik vervolgens een doek of borsteltje om het rubber van de wasmachine schoon te maken. Til het rubber omhoog om ook de omliggende omgeving te reinigen. Het is belangrijk dat u de rubberen afdichting regelmatig schoonmaakt om vetluis tegen te gaan. Ziet u tijdens het reinigen van het deurrubber dat deze is beschadigd? Dan is het aan te raden om het rubber van uw wasmachine direct te vervangen

5. Controleer de filter 

In de filter van de wasmachine kunnen haren, stof of andere voorwerpen vast komen te zitten. Controleer de filter daarom regelmatig om te voorkomen dat deze verstopt raakt. Het reinigen van de filter doet u door hem af te spoelen onder warm water. Voor het verwijderen van hardnekkige vuilresten kunt u een borsteltje gebruiken. 

6. Het onderhouden van uw wasmachine 

Als u wilt dat uw wasmachine lang mee gaat, is het belangrijk om hem goed te onderhouden. Naast het regelmatig reinigen van uw wasmachine is het ook belangrijk dat u niet te veel wasmiddel gebruikt. Volg de richtlijnen op de verpakking van het wasmiddel om de ophoping van overtollig zeep te voorkomen. Een andere tip is om uw was niet te lang in de wasmachine te laten zitten als deze klaar is. Natte was is namelijk een broedplaats voor bacteriën en schimmels.

Problemen met uw wasmachine? 

Heeft u ondanks de bovenstaande reinigingstips toch problemen met uw wasmachine? Bijvoorbeeld doordat uw wasmachine blijft stinken na het reinigen? Neem dan snel contact op met een van de ervaren Twistoo witgoed monteurs om uw wasmachine na te laten kijken. 

Wasmachine
, ,

Nog steeds problemen?

Als u nu nog steeds problemen heeft met uw witgoed apparaat, kunt u altijd via Twistoo een witgoed monteur inschakelen. De monteur zal direct naar u toe komen om uw witgoed apparaat te bekijken en een passend advies geven. Vaak helpen de monteurs u dezelfde dag nog!

Neem contact op met onze monteur
Vind een Twistoo monteur in uw woonplaats*
Menu