ClickCease

Vaatwastablet lost niet op

Vaatwastablet lost niet op

Lost uw vaatwastablet niet op? Erg vervelend! In een vaatwastablet zitten reinigingsmiddelen die ervoor zorgen dat de vieze vaat weer gaat blinken. Als deze niet vrijkomen, maakt uw vaatwasser ook niet goed schoon. Er zijn vijf mogelijke oorzaken van een vaatwastablet die niet oplost. Lees hieronder welke dit zijn en hoe u dit probleem zelf verhelpt! 

1. Het bakje voor de vaatwastablet is geblokkeerd

Als de klep van het zeepbakje is geblokkeerd, kan de vaatwastablet niet goed oplossen. De klep blijft gesloten of opent niet volledig waardoor er niet voldoende water bij de vaatwastablet komt. Een blokkade kan ontstaan wanneer de vaat tegen het klepje duwt of doordat vuil- en zeepresten de werking van het klepje belemmeren. Pas daarom goed op met hoe u de vaat plaatst en dat u vuil- en zeepresten tijdig verwijdert. Een blokkade kan ook worden veroorzaakt door schade aan het klepje zelf. Bijvoorbeeld wanneer deze niet meer goed opent vanwege slijtage. Controleer of het mechanisme van het klepje nog goed werkt en probeer voorzichtig of u eventuele schade kunt herstellen. Lukt dit niet zelf? Dan is het handig om een monteur in te schakelen.

2. De sproeiarmen werken niet goed 

Het kan ook zijn dat de sproeiarmen in uw vaatwasser niet meer goed werken. De sproeiarmen verspreiden het water door de vaatwasser en dragen zo bij aan het oplossen van de vaatwastablet. Als de sproeiarmen zijn verstopt, komt er niet voldoende water bij de vaatwastablet, waardoor deze niet kan oplossen. Om te voorkomen dat etensresten, zeep en kalk gaan ophopen in de sproeiarmen, is het verstandig om deze regelmatig te reinigen. Haal de sproeiarmen uit de vaatwasser en spoel deze af onder heet water. Gebruik een tandenstoker of borstel om vuilresten uit de gaatjes te verwijderen. Bij hardnekkige kalkafzettingen kunt u de sproeiarmen een uur laten weken in water met een flinke scheut azijn. 

3. Te lage watertemperatuur 

Vaatwastabletten zijn zo ontworpen dat ze het beste oplossen bij hoge temperaturen, vaak rond de 120 graden. Als de temperatuur van het water te laag is, kunnen de tabletten niet volledig oplossen tijdens de wasbeurt. Een te lage watertemperatuur kan verschillende oorzaken hebben: 

  • Kapotte verwarmingselementen: Zet uw vaatwasser aan en voel na enkele minuten de temperatuur van het water. Wordt het water niet warm? Dan zijn uw verwarmingselementen mogelijk kapot. Raadpleeg de handleiding van uw vaatwasser of schakel een monteur in om dit probleem te verhelpen. 
  • Temperatuur van de boiler te laag: Als de temperatuur van uw boiler te laag is ingesteld, is het water dat naar de vaatwasser stroomt niet warm genoeg. Zorg er daarom voor dat de watertemperatuur van uw boiler minstens op 120 graden is ingesteld. 
  • Te lange aanvoerslang: Het kan zijn dat u een verlengde aanvoerslang gebruikt voor uw vaatwasser. Als deze slang te lang is of door koude ruimtes stroomt, kan het zijn dat het water al is afgekoeld voordat het de vaatwasser heeft bereikt. Verkort in dit geval de aanvoerslang. 

4. Het zeepbakje is vies of vochtig

Een vies of vochtig zeepbakje kan ervoor zorgen dat de vaatwastablet vast komt te zitten. Door het vuil en vocht kan de vaatwastablet al beginnen met oplossen waardoor deze plakkerig wordt. De tablet blijft plakken in het bakje en kan vervolgens niet volledig oplossen. Controleer daarom altijd of het zeepbakje droog en schoon is voordat u een vaatwastablet erin doet.

5. Water is niet warm genoeg 

Hoewel u sommige vaatwastabletten direct vanuit de doos in de vaatwasser kunt doen, is dit niet bij alle varianten het geval. Bij sommige merken is elke tablet apart verpakt. Als u de vaatwastablet met verpakking in de vaatwasser doet, lost deze niet op. Controleer daarom altijd of u nog iets moet verwijderen voordat u de tablet in de vaatwasser doet.   

Nog steeds problemen?

Als de bovenstaande tips niet hebben geholpen, is er misschien meer aan de hand. In dit geval is het verstandig om een monteur naar uw vaatwasser te laten kijken. Zo voorkomt u verdere schade en bent u snel geholpen. Neem contact op met een Twistoo monteur bij u in de buurt. 

Vaatwasser
,

Nog steeds problemen?

Als u nu nog steeds problemen heeft met uw witgoed apparaat, kunt u altijd via Twistoo een witgoed monteur inschakelen. De monteur zal direct naar u toe komen om uw witgoed apparaat te bekijken en een passend advies geven. Vaak helpen de monteurs u dezelfde dag nog!

Neem contact op met onze monteur
Vind een Twistoo monteur in uw woonplaats*
Menu