ClickCease

Wordt de vaatwasser niet warm? Zo lost u het op!

Hoe lang gaat een vaatwasser mee?

Wordt de vaatwasser niet warm? Zo lost u het op!

Oei, de vaatwasser wordt niet warm. Heel vervelend, want daardoor wordt de vaat niet goed schoon (en moet u hem met de hand wassen!). Gelukkig is het vrij makkelijk om te ontdekken waar het probleem ligt. En in sommige gevallen kunt u de vaatwasser gewoon zelf repareren. Lees dus snel verder om erachter te komen waarom uw vaatwasser niet warm wordt.

Schakelt u liever een monteur in om uw vaatwasser die niet warm wordt te repareren? Zoek dan hier uw plaatsnaam en vind snel een lokale vakman.

Reset uw apparaat

Wanneer uw vaatwasser niet warm wordt, kan dat simpelweg door een storing komen. Wij raden u dan ook aan om uw apparaat eerst te resetten.

Een reset voert u uit door de stekker gedurende één minuut uit het stopcontact te halen. Als dat niet kan, kunt u de stroom ook via de meterkast afzetten. Wordt het water in de vaatwasser na de reset nog steeds niet warm? Dan ligt het probleem bij een van de onderdelen en moet hij door een witgoedmonteur gerepareerd worden.

We zullen nu de drie meest voorkomende oorzaken van een vaatwasser die niet warm wordt beschrijven.

1.     Het verwarmingselement is kapot

Als uw vaatwasser niet warm wordt, komt dat meestal doordat het verwarmingselement niet meer goed werkt. Dat betekent gelukkig niet altijd dat het kapot is! Het probleem kan namelijk ook bij de thermostaat liggen.

Hoe weet ik of het verwarmingselement van de vaatwasser kapot is?

Om erachter te komen of het verwarmingselement kapot is, moet u met een multimeter de weerstand van het onderdeel meten. U vindt het verwarmingselement in de kuip van de vaatwasser.

Als het verwarmingselement goed functioneert, heeft het een weerstand tussen 15 en 30 ohm (Ω). Ligt de weerstand boven de 30 ohm? Dan is het stuk. Deze reparatie moet door een witgoedmonteur uitgevoerd worden, schakel dus snel via Twistoo een vakman in.

Wat kost een verwarmingselement?

Wilt u zelf uw kapot verwarmingselement repareren? Een nieuw onderdeel is gelukkig niet al te duur. Het precieze prijskaartje hangt natuurlijk af van het soort vaatwasser dat u heeft, maar ligt meestal tussen de 30 en 150 euro.

2.     De thermostaat is stuk

Een vaatwasser die niet warm wordt kan ook een defecte thermostaat hebben. De thermostaat regelt de temperatuur van het water door het verwarmingselement aan te sturen.

Waar zit de thermostaat van een vaatwasser?

De thermostaat vindt u naast het verwarmingselement. Om te checken of hij defect is, heeft u een multimeter nodig. Een goed functionerende thermostaat heeft een ohm-waarde die rond de nul ligt.

Verschijnt er een hoger getal op de multimeter? Dan moet de thermostaat vervangen worden. Ook dit kunt u het beste door een professionele witgoedmonteur laten doen.

3.     De ventilator wordt geblokkeerd

Soms kan een defecte ventilator u op een dwaalspoor brengen. Er wordt dan namelijk wel met warm water gewassen, terwijl de vaat koud uit de vaatwasser komt.

Hoe dat komt? De ventilator gebruikt warme lucht om de vaat te drogen. Als de ventilator niet draait, droogt de vaat dus niet goed. U kunt dit probleem makkelijk zelf oplossen door te checken of de ventilatorbladen door viezigheid geblokkeerd worden.

Is dit niet het geval? Dan moet u de ventilator vervangen. Dit is gelukkig niet zo duur, maar moet wel door een monteur gedaan worden.

Doet de vaatwasser het zonder warm water?

Wanneer uw vaatwasser niet warm wordt, vraagt u zich misschien af of hij het ook zonder warm water doet. Dat bespaart u natuurlijk kosten voor een reparatie, nieuwe onderdelen, enzovoort.

Technisch gezien doet een vaatwasser het zonder warm water. Maar of hij dan effectief is, is maar de vraag. Wasmiddel heeft namelijk warm water nodig om de vaat goed schoon te maken. Zelfs wanneer u een volledig programma met koud water laat draaien, kunt u dus met een vieze vaat overblijven.

Daarbij kunnen bepaalde defecten ook andere vervelende gevolgen hebben. Een kapot verwarmingselement zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat de vaatwasmachine niet goed droogt.

Vaatwasser wordt niet warm: schakel een vakman in

Is het niet gelukt om uw vaatwasser zelf te repareren? Of bent u gewoon niet zo’n klusser? Schakel dan via Twistoo makkelijk en snel een ervaren witgoedmonteur bij u in de buurt in. Selecteer dus hier uw plaatsnaam en kom meteen in contact met een lokale vakman!

Vaatwasser

Nog steeds problemen?

Als u nu nog steeds problemen heeft met uw witgoed apparaat, kunt u altijd via Twistoo een witgoed monteur inschakelen. De monteur zal direct naar u toe komen om uw witgoed apparaat te bekijken en een passend advies geven. Vaak helpen de monteurs u dezelfde dag nog!

Neem contact op met onze monteur
Vind een Twistoo monteur in uw woonplaats*
Menu