ClickCease

Vaatwasser water loopt niet weg, wat kunt u doen?

vaatwasser water loopt niet weg

De vaatwasser water loopt niet weg? Dat is erg vervelend, want nu moet u (totdat het gerepareerd is) alles met de hand schoonmaken. Daar hebt u natuurlijk helemaal geen zin in of tijd voor. Gelukkig voor u bent u bij dit artikel beland. Hier leest u meer over de verschillende oorzaken en oplossingen.

Waarom loopt het water niet weg?

Mogelijke oorzaken kunnen zijn verstopte filters, een knik in de afvoerslang, een verstopte afvoer van de spoelbak of een kapotte pomp. Daarnaast kan het probleem ook veroorzaakt worden door een defecte motor, een vastlopend bedieningspaneel of een elektrisch probleem. Voordat u één van onderstaande oplossingen toepast, is het belangrijk dat u altijd eerst voor uw eigen veiligheid de stekker uit het stopcontact haalt.

De filters zijn verstopt

Eén van de mogelijke oorzaken van het niet weglopen van vaatwasserwater is een verstopte filter. Om te kijken of dit het geval is, kunt u proberen de filters zelf te controleren. De filters bevinden zich onderin de vaatwasser. Ze zijn makkelijk los te draaien, waardoor u de filters er zo uithaalt. Vervolgens maakt u ze schoon, plaatst u  de filters terug in de machine en kijkt u of het probleem is opgelost. In het filmpje hier onder kunt u zien hoe in de filters schoon maakt. De vaatwasser water loopt nog steeds niet weg? Lees dan verder.

De afvoerslang heeft een knik

Een knik in de afvoerslang is een andere mogelijke oorzaak voor het niet weglopen van vaatwasserwater. Het is een simpel probleem, want het gaat om iets dat makkelijk op te lossen is. U kunt namelijk zelf controleren of er een knik in de afvoerslang zit. Ziet u inderdaad een knik? Verwijder het dan en plaats de slang weer terug. Als de afvoerslang genoeg ruimte heeft om het water weg te pompen en er zit geen knik (meer) in, dan zou uw probleem opgelost moeten zijn. Is dit niet het geval? Lees dan verder over uw vaatwasser water loopt niet weg.

De afvoer van de spoelbak is verstopt

Hebt u bovenstaande problemen gecontroleerd en heeft dit niets opgelost, dan kan het mogelijk zijn dat uw spoelbak verstopt is. De welbekende afvoerslang uit bovenstaande alinea kan ook verstopt zijn door kalkaanslag of voedselresten die achtergebleven zijn. Daarnaast kan ook mogelijk iets groots de verstopping veroorzaken, zoals een stuk glas. U kunt proberen dit zelf te controleren, maar bij sommige vaatwassers is het niet mogelijk om bij de afvoerslang te komen. Als u er niet zelf bij kan, dan is het verstandig om een monteur te laten langskomen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als de vaatwasser is ingebouwd. Kunt u het zelf controleren, haal dan de slang uit de afvoer en kijk of er sprake is van verstopping door viezigheid in de afvoerslang. Geen verstopping te zien? Lees dan verder voor andere oplossingen voor uw vaatwasser water loopt niet weg.

De pomp is kapot

Vaatwasser water loopt niet weg

Als het water in de vaatwasser nog steeds niet wegloopt, dan kan het probleem ook veroorzaakt worden door een kapotte pomp. U kunt dit zelf repareren. Haal een aantal schroeven van de vaatwasser los om bij de bekabeling te komen. Vervolgens kunt u makkelijk bij de pomp komen. Schroef de pomp los en vervang het eventueel door een nieuwe pomp als blijkt dat de oude pomp niet meer goed werkt. Het is aan te raden om bij de reparatie een YouTube filmpje op te zoeken met uitleg, zodat u een goed beeld hebt bij de stappen. Is de pomp ook niet het probleem? Wellicht helpt onderstaande.

Een defect aan de motor

Uw vaatwasser water loopt niet weg? Een andere mogelijke oorzaak is een defecte motor. Als u de vaatwasser een tijd lang niet hebt gebruikt, dan kan het helpen om de motor eventjes een paar keer rond te draaien zodat die weer op gang komt. Hebt u de vaatwasser pas nog gebruikt en doet de motor het nu niet meer, dan zult u de motor moeten vervangen. In de meeste gevallen is de motor namelijk niet meer te repareren. Is de motor niet het probleem? Lees dan verder over de vaatwasser water loopt niet weg.

Het bedieningspaneel blijft hangen

Vaatwasser start programma niet
Het waterafvoerprobleem kan ook veroorzaakt worden doordat één van de knopjes of meerdere knopjes op het bedieningspaneel defect zijn. Wellicht drukt u het knopje niet ver genoeg in, waardoor de knop geen signaal doorgeeft. Het kan ook voorkomen dat de knop ingedrukt blijft terwijl dat niet hoort, of de knop schiet direct terug na het indrukken. Als een knopje het niet meer doet, dan moet dat knopje vervangen worden. Dit kunt u niet zelf doen. Daar is een monteur voor nodig. Lost dit het waterafvoerprobleem niet op? Lees dan verder.

Een ander elektrisch probleem

Uw vaatwasser water loopt niet weg en hebben geen van de bovenstaande oplossingen geholpen? Dan is er een ander elektrisch probleem dat opgelost moet worden. Bij een elektrisch probleem moet vaak het printplaatje van de vaatwasser vervangen worden. Dit plaatje is meestal prijzig. Soms is het zelfs zo prijzig dat het verstandiger kan zijn om een nieuwe vaatwasser te kopen, bijvoorbeeld als de vaatwasser al een aantal jaar oud is.

Heeft u bovenstaande geprobeerd, maar uw vaatwasser water loopt nog steeds niet weg? Dan hebt u mogelijk een nieuw probleem ontdekt. Schakel dan zeker een van onze Twistoo monteurs in, zij vinden zeker de oorzaak voor het probleem dat uw vaatwasser water niet wegloopt.

Vaatwasser

Nog steeds problemen?

Als u nu nog steeds problemen heeft met uw witgoed apparaat, kunt u altijd via Twistoo een witgoed monteur inschakelen. De monteur zal direct naar u toe komen om uw witgoed apparaat te bekijken en een passend advies geven. Vaak helpen de monteurs u dezelfde dag nog!

Neem contact op met onze monteur
Vind een Twistoo monteur in uw woonplaats*
Menu