Een vaatwasser die stinkt is erg vervelend. De muffe rioollucht verspreidt zich al snel door de keuken en woonkamer. Niet bepaald appetijtelijk!
Het is gelukkig eenvoudig om de oorzaak van de stank te ontdekken en neutraliseren. Daardoor ruikt hij weer als vanouds en komt de vaat fris en schoon uit de afwasmachine. Lees dus snel verder en ga de stank met onze tips te lijf!
Wat veroorzaakt een stinkende vaatwasser?
Een vaatwasser die stinkt is een veelvoorkomend probleem. Door langdurig gebruik hopen etensresten, zeep en vet zich op in de vaatwasser, waardoor hij gaat stinken.
Een schoonmaakmiddel of afwastablet kan de geur eventjes weghalen. Maar om definitief van de stank af te zijn (en ernstigere problemen te voorkomen!), moet u de hoofdoorzaak ervan ontdekken.
Tip #1: Reinig de afvoerfilter
Etensresten en vet kunnen zich in de afvoerfilter ophopen en daardoor stank veroorzaken. De eerste oplossing is dan ook om het afvoerfilter grondig te reinigen.
De afvoerfilter bevindt zich bij de meeste vaatwassers onderin. Draai het afvoerfilter los, gooi de etensresten in de prullenbak en spoel het filter schoon onder de warme kraan. Was het filter tot slot met wat afwasmiddel om de vetresten weg te halen.
Wij raden u sowieso aan om het afvoerfilter regelmatig te reinigen—in ieder geval eenmaal per week.
Tip #2: Reinig het filterhuis
Is de afvoerfilter schoon? Mooi! Kijk voordat u hem weer terug in de vaatwasser draait ook even naar het filterhuis en de afvoerpomp. Er kunnen namelijk zomaar etensresten langs de filter gegleden zijn, waardoor er stank ontstaat. Je kunt de etensresten makkelijk uit het filterhuis scheppen, of een doekje of spons gebruiken.
Wij raden u daarnaast aan om ook naar de afvoerpomp te kijken. Daarvoor moet u het deksel van de pomp afhalen. Hoe u dit doet, staat in de gebruiksaanwijzing van de vaatwasser. Kunt u die niet vinden? Kijk dan of er een online-versie op internet staat.
Als u het deksel van de pomp afgehaald heeft, kunt u (voorzichtig!) kijken of de binnenkant vervuild is. Gebruik daarbij voor de zekerheid rubberen handschoenen. Er kan namelijk glas in de afvoerpomp zitten.
Tip #3: Maak de sproeiarmen en deur schoon
De sproeiarmen en deur zijn nog twee mogelijke oorzaken. En voor beide is er dezelfde oplossing: een schoonmaakbeurt. Laten we bij de sproeiarmen beginnen. U kunt deze doorgaans makkelijk losdrukken. Doe dat wel zachtjes aan, zodat u het onderdeel niet beschadigt. Spoel de sproeiarmen vervolgens onder de warme kraan schoon.
Ook op de (rubberen) randen van de deur kan allerlei viezigheid ophopen. U kunt deze simpelweg schoonmaken met een nat doekje en wat schoonmaakmiddel. Als u het iets grondiger wilt aanpakken, kunt u de rubbertjes losmaken en ze onder de warme kraan reinigen.
Tip #4: Check de afvoerslang
De oorzaak kan ook bij de afvoerslang liggen. Als er een flinke knik in de slang zit kan de vaatwasser gaan stinken. U kunt de afvoerslang (meestal) achter de afwasmachine vinden.
Tip #5: Gebruik hetere wasprogramma’s
Als u vaak gebruikmaakt van korte wasprogramma’s met een lage temperatuur, kan uw vaatwasser gaan stinken. Dat komt doordat vetresten minder goed weggespoeld worden en daardoor terechtkomen in de filters en afvoerbuizen. Probeer dus een tijdje om langere programma’s te draaien met een hoge temperatuur. Mogelijk gaat de stank hierdoor weg.
Tip #6: Ontkalk de vaatwasser
U kunt de vaatwasser ook proberen te ontkalken. Dat doet u met een vaatmachinereiniger, die u bij de meeste supermarkten kunt kopen. Dit product verwijdert alle kalk en vetresten, waardoor de stank hopelijk verdwijnt.
Tip #7: Lang weggeweest?
Bent u lang weggeweest of heeft u uw vaatwasser lang niet gebruikt? Dan kan de vaatwasser vanzelf gaan stinken door de achtergebleven etensresten. De oplossing is simpel: maak de binnenkant schoon, laat de vaatwasser even luchten en draai daarna een heet programma (met of zonder vaat).
Tip #8: Bevestig een sifon
Een sifon, ook wel bekend als een zwanenhals of waterslot, is een S-vormige buis die helpt met het weghalen van vieze luchtjes. U kent dit onderdeel ongetwijfeld: het zit namelijk onder de meeste wasbakken.
Als er geen sifon aan uw vaatwasser verbonden is, kan hij gaan stinken door de lucht die uit het riool ontsnapt. Als laatste oplossing kunt u dus proberen om een sifon te bevestigen.
Bent u zelf niet zo handig? Of wilt u liever het zekere voor het onzekere nemen? Laat dit klusje dan uitvoeren door een erkende witgoedmonteur.