ClickCease

Stinkende wasmachine? Lees hier hoe u dat oplost!

Wasmachine stinkt van binnen

Soms ruikt u ineens rare geurtjes in huis. U gaat alles af om uit te vinden waar die stank vandaan komt. Is het het afval, de afvoer, de koelkast? Heeft u ook gekeken bij de wasmachine? Dat is gek genoeg vaak een plek waar vieze luchtjes uitkomen. In dit artikel leest u waarom de wasmachine stinkt en hoe u dit kunt oplossen.

Waarom stinkt uw wasmachine?

Een stinkende wasmachine wordt in veel gevallen veroorzaakt door vetluis. Vetluis ontstaat wanneer zeep, huidschilfers en ander vuil zich ophopen. Door de warme en vochtige omgeving van de wasmachine vormen deze ophopingen een broedplaats voor schimmels en bacteriën. Deze verzameling van schimmels en bacteriën wordt vetluis genoemd. Vetluis veroorzaakt de muffe en zure stank die uit uw wasmachine komt. Daarnaast kan vetluis vlekken in uw wasgoed veroorzaken.

Daarnaast kan uw stinkende wasmachine worden veroorzaakt door een verstopte afvoer. Opgehoopte vuil- en zeepresten zorgen ervoor dat de afvoer verstopt komt te zitten en een muf geurtje afgeeft. Bij een verstopte afvoer kan de stank ook worden veroorzaakt door stilstaand water in de leidingen. Uiteindelijk kan een verstopte afvoer ertoe leiden dat rioolwater terugstroomt naar de wasmachine. Dit brengt een nare rioollucht met zich mee. Genoeg reden om een stinkende wasmachine aan te pakken dus! 

Stinkende wasmachine reinigen 

Wat te doen bij een stinkende wasmachine? Schoonmaken natuurlijk! Om snel van dit probleem af te komen, moet u uw wasmachine goed reinigen. Dit kunt u op twee manieren doen:

1. Draai een kookwas 

Draai een lege kookwas om vervelende geuren te verhelpen. De hoge temperatuur (90 °C) van het water doodt bacteriën en schimmels en lost achtergebleven zeep- en vuilresten op. Om de reinigende werking van de kookwas te versterken, kunt u hier soda, azijn of een paar vaatwastabletten aan toevoegen. De ontvettende en desinfecterende ingrediënten van deze schoonmaakmiddelen zorgen ervoor dat uw wasmachine weer snel schoon en fris ruikt.

2. Reinig de onderdelen 

Gebruik heet water en een borstel om vuil- en zeepresten in de wasmachine te verwijderen. Belangrijke plaatsen om te poetsen zijn de trommel, de afvoer, de rubberen afdichting en het zeepbakje. 

Tips om een stinkende wasmachine te voorkomen 

Nu uw wasmachine weer helemaal schoon is, wilt u natuurlijk voorkomen dat hij weer gaat stinken. Volg daarom de onderstaande 8 tips om uw wasmachine schoon en fris te houden en nare geurtjes tegen te gaan. 

1. Gebruik vloeibaar wasmiddel 

Gebruik vloeibaar wasmiddel in plaats van waspoeder om nare geurtjes te voorkomen. Vloeibaar wasmiddel lost gemakkelijk op in water waardoor er minder zeepresten achterblijven. Waspoeder daarentegen blijft sneller ergens achter plakken waardoor ophopingen ontstaan die een stank veroorzaken.

2. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel

Zowel bij te veel als te weinig wasmiddel kan het vuil zich ophopen en een stank veroorzaken. Volg daarom altijd de instructies op de verpakking van het wasmiddel om een juiste dosering te hanteren. 

3. Ventileer uw wasmachine 

Laat na elke wasbeurt de deur van de wasmachine en het zeepbakje open staan om het vocht te laten verdampen. Door de wasmachine te laten luchten voorkomt u de groei van schimmels en bacteriën.  

4. Reinig het zeepbakje 

Probeer na elke wasbeurt het zeepbakje te spoelen met warm water. Door de zeepresten direct te verwijderen, voorkomt u vervelende geuren en onnodige problemen. 

5. Reinig uw wasmachine 

Reinig uw wasmachine eens per maand grondig om de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen. 

6. Was op hogere temperaturen 

Onderhoud uw wasmachine door minstens eens per maand een wasbeurt op 60 °C of 90°C te draaien. Hierdoor worden bacteriën en schimmels gedood en kan het zeep makkelijker oplossen. Houd er wel rekening mee dat niet al het wasgoed geschikt is voor een wasprogramma op hoge temperatuur. U kunt er daarom ook voor kiezen om een lege kookwas te draaien. Sommige wasmachines beschikken over een speciaal hygiëne- of reinigingsprogramma dat u hiervoor kunt gebruiken. 

7. Draai niet te vaak korte programma’s 

Bij korte wasprogramma’s is er minder tijd voor reiniging waardoor zeepresten en vuil mogelijk onvoldoende worden uitgespoeld. Dit geeft bacteriën en schimmels de kans om te groeien, wat kan leiden tot een stinkende wasmachine. 

8. Verwijder vochtige was direct 

Als u nare geurtjes wilt voorkomen, is het verstandig om uw natte was niet te lang in de wasmachine te laten zitten. Nat wasgoed is namelijk een broedplaats voor bacteriën en schimmels. Hierdoor kan zowel uw was als wasmachine gaan stinken. 

Een stinkende wasmachine is te verhelpen 

Een stinkende wasmachine is vervelend, maar gelukkig wel zelf te verhelpen. Volg daarom de bovenstaande tips om de stank te verhelpen of te voorkomen. Krijgt u de stank niet weg? Neem dan contact op met een van de Twistoo monteurs. 

Wasmachine
, ,

Nog steeds problemen?

Als u nu nog steeds problemen heeft met uw witgoed apparaat, kunt u altijd via Twistoo een witgoed monteur inschakelen. De monteur zal direct naar u toe komen om uw witgoed apparaat te bekijken en een passend advies geven. Vaak helpen de monteurs u dezelfde dag nog!

Neem contact op met onze monteur
Vind een Twistoo monteur in uw woonplaats*
Menu