ClickCease

Wasmachine pompt water niet meer weg? Oplossing + stappenplan

wasmachine pompt water niet weg

Pompt uw wasmachine het water niet meer weg na een wasbeurt? Dan staat er een flinke laag water in het apparaat. Grootste nadeel hiervan is dat u de deur niet kunt openen. Het programma is immers nog niet afgerond. Reden genoeg om in actie te komen als uw wasmachine het water niet meer wegpompt. Maar hoe doet u dat eigenlijk? Wij helpen u hieronder met een stappenplan, maar eerst werpen we een blik op de oorzaken.

Belangrijkste oorzaken dat het water niet wegpompt

Veel mensen zitten met de handen in het haar als de wasmachine het water niet meer wegpompt. Voordat u weet wat u moet doen, moet u eerst weten wat de oorzaak van het probleem is. Er zijn verschillende oorzaken wanneer uw wasmachine het water niet meer wegpompt. Wij zetten de belangrijkste hier op een rijtje:

 • Een kledingstuk zit vast;
 • Het filter zit verstopt;
 • Er zit een verstopping in de afvoer;
 • De pomp zit verstopt of is defect;
 • Er is sprake van een elektrische fout.

Stappenplan om het probleem op te lossen

Pompt uw wasmachine water niet weg? Dan wilt u dit probleem snel oplossen. Met het onderstaande stappenplan slaagt u hier vast en zeker in.

 1. Stekker uit het stopcontact halen
  Haal altijd eerst de stekker van de wasmachine uit het stopcontact. Er staat immers water in het apparaat, waardoor u mogelijk geëlektrocuteerd kunt worden.
 2. Kledingstuk eruit halen
  Check vervolgens de pomp van uw wasmachine. Mogelijk zit hier een sok of ander (klein) kledingstuk in. Dit kan ervoor zorgen dat uw wasmachine het water niet meer wegpompt.
 3. Filter reinigen
  Het filter van een wasmachine kan verstopt raken door pluisjes en andere rommel. Hierdoor kan water niet of nauwelijks meer wegstromen. Inspecteer daarom uw filter en maak deze schoon. Mogelijk pompt uw wasmachine het water nu gewoon weer weg.
 4. Afvoer ontstoppen
  Zitten de pomp en het filter niet verstopt? Richt u dan tot de afvoer. Hier kan namelijk ook een verstopping zitten. De afvoer van uw wasmachine kunt u op verschillende manieren ontstoppen. Probeer het allereerst met kokend water. Giet dit niet in de wasmachine, maar rechtstreeks in de afvoer. Verwijder de sifon om water in de leiding te kunnen gieten. Wanneer kokend water niet werkt, kunt u het ook proberen met baking soda en azijn. Giet van beide middelen een kopje in de afvoer, laat dit een kwartier intrekken en spoel er daarna kokend water achteraan. Werkt ook dit niet? Probeer de afvoer van uw wasmachine dan te ontstoppen met een ontstoppingsveer.
 5. Neem contact op met een witgoedmonteur
  Slaagt u er zelf niet in om ervoor te zorgen dat uw wasmachine het water weer wegpompt? Geen paniek, want een witgoedmonteur biedt u dan graag de helpende hand. Deze monteur krijgt dagelijks te maken met dergelijke problemen, waardoor uw wasmachine snel weer water wegpompt. Bovendien hoeft u hierdoor niet bang te zijn dat (de afvoer van) uw wasmachine schade oploopt. Die kans is wel aanwezig wanneer u het probleem zelf probeert te verhelpen.

Wanneer het na dit stappenplan niet lukt kunt u deze video ter ondersteuning gebruiken om te kijken waarom uw wasmachine geen water af pompt.

Wasmachine

Nog steeds problemen?

Als u nu nog steeds problemen heeft met uw witgoed apparaat, kunt u altijd via Twistoo een witgoed monteur inschakelen. De monteur zal direct naar u toe komen om uw witgoed apparaat te bekijken en een passend advies geven. Vaak helpen de monteurs u dezelfde dag nog!

Neem contact op met onze monteur
Vind een Twistoo monteur in uw woonplaats*
Menu