ClickCease

Koelkast koelt niet goed? Dit kunt u doen!

Koelkast

Uw koelkast koelt niet goed? Dit kan behoorlijk wat problemen met zich meebrengen. In dit artikel leest u meer over de oorzaken waarom uw koelkast niet goed koelt en wat u kan doen om dit probleem op te lossen.

Welke temperatuur moet een koelkast hebben?

Het is verstandig om eerst te kijken of de koelkast wel op de juiste temperatuur is ingesteld. De vraag is: Welke temperatuur moet een koelkast hebben? Dat betreft 4 °C. Dat kan natuurlijk ook nog liggen en verschillen aan het klimaat waar u in leeft, maar in Nederland is de doorgaande ideale temperatuur 4 °C. Op die temperatuur blijven de meeste etenswaren het langste goed. Nu is het zo dat een koelkast verschillende temperatuurzones heeft en het daarom onder in de koelkast net wat kouder is dan boven in de koelkast. Dit komt door de luchtverdeling in de koelkast, als die niet goed werkt, dan blijft warmere lucht boven in de koelkast hangen.

8 oorzaken waarom de koelkast niet goed koelt

Uw koelkast koelt niet goed, dit kan door het volgende worden veroorzaakt:

1. De temperatuur staat niet goed ingesteld

Dit kunt u altijd handmatig en gemakkelijk veranderen met de temperatuurcontrole in de koelkast. Mocht u dit naar 4 zetten of daar al hebben staan en koelt de koelkast nog steeds niet goed, dan kan het zo zijn dat uw thermostaat niet goed werkt. Koop een andere kleine thermostaat en controleer de temperatuur. Als de thermostaat inderdaad niet werkte scheelt dat weer gedoe met een monteur inschakelen om de temperatuur te verbeteren. Check dit dus altijd eerst.

2. Er staat te veel eten en drinken in de koelkastKoelkast koelt niet goed

Zo kan de kou niet tot al het etenswaar doordringen en zal sommige etenswaren bederven. Bekijk of er toch niet dingen er tussen zitten die ook buiten de koelkast kunnen overleven. Kunnen er echt niet meer dingen uit de koelkast worden gehaald, dan moet u helaas minder kleinere en vakere boodschappen doen, dan alles in één keer, om zo alles kwijt te kunnen in de koelkast. Dit is wel erg belangrijk, dat er voldoende ruimte is in de koelkast, zo niet dan zal hij dus niet werken.

3. De deurrubbers van de koelkast zijn versleten

Hierdoor loopt de koele lucht weg uit de koelkast en komt er warmere lucht naar binnen. Dit verandert natuurlijk de temperatuur, de koelkast zal niet goed koelen. Los dit op door nieuwe rubbers aan te schaffen en deze goed te instaleren op de deur van de koelkast.

4. De No Frost functie werkt niet

Als dat gebeurt ontstaat er een opeenhoping van ijs rond de verdamper spiralen in het vriesgedeelte. Dit veroorzaakt dan weer een storing waardoor de verdamper ventilator niet goed werkt. De koude lucht wordt niet meer goed rond geblazen. Hierdoor heeft u op een plek een bevroren gedeelte en op een andere plek een warm gedeelte in uw koelkast. Hierdoor wordt al het eten op een andere temperatuur bewaard. Ook zo kan het eten bederven.

5. De condensor is vervuild

De koelkast koelt dan niet goed. Dit is het rooster dat onderin achter uw koelkast de warme lucht afgeeft door condensors. Doordat de achterkant van de koelkast vaak ergens tegen aanstaat kan er stof verzamelen op deze plek, ook vuiligheid vanuit de koelkast kan zich daar ophopen. Als de condensor te veel vervuilt, werkt deze niet meer goed en zal de warme lucht in de koelkast blijven. U kunt dit probleem heel gemakkelijk verhelpen door het rooster af te stoffen en zo schoon te maken. Het enige wat dan nog een beetje lastig kan zijn is de koelkast verplaatsen hier kunt u beter hulp bij vragen van iemand.

6. De circulatie met koude lucht is slecht

De koelkast koelt niet goed kan worden veroorzaakt doordat de circulatie met koude lucht slecht is. Dit kan komen doordat een voedingswaar de ventilatieopening blokkeert of doordat er op een manier vuil zich daar heeft verzamelt en die de opening dwarszit. In beide gevallen is dit makkelijk op te lossen. Zorg ervoor dat er altijd ruimte is voor de ventilatieopeningen. Zet er geen grote dingen voor. Controleer het dan ook af en toe op dat het niet te vies is geworden door stof en voedseldeeltjes die daar terecht kunnen zijn gekomen. Is dit het gevoel maak het dan schoon met een vochtig doekje en uw probleem is opgelost.

7. Thermostaat is defect

Zoals al eerder werd gezegd, kan het zijn dat de koelkast niet goed koelt omdat de thermostaat niet goed werkt. Hier zou u altijd als eerste naar moeten kijken voordat u te veel moeite moet doen. Controleer dit door er een dag lang een andere thermostaat bij te leggen. Als ze de beide temperatuur aangeven kunt u opzoek gaan naar een andere oorzaak. Maar als de oude een hogere temperatuur aangeeft en de nieuwe thermostaat uw ingestelde temperatuur aangeeft, dan weet u dat het aan een defecte thermostaat lag. Als de nieuwe thermostaat dus een hogere temperatuur aangeeft, dan moet u gaan uitzoeken waardoor dit komt. U kunt de lijst weer opnieuw afgaan en alles in uw koelkast controleren

8 De radiator is stoffig

De koelkast koelt niet goed kan ook worden veroorzaakt doordat de radiator stoffig is. Stof kan zit makkelijk op losse onderdelen die aan de buitenkant verbonden zijn. Ophopen. Ook dan zal uw koelkast niet goed kunnen koelen. Het is dus belangrijk of regelmatig even uw koelkast om te draaien om te kijken of er niet te veel stof aanwezig is daar en om dat eventueel schoon te maken.

Uw koelkast koelt niet goed, wat te doen?

Het is dus sterk aan te raden om de koelkast regelmatig grondig schoon te maken zowel van binnen en als van buiten om problemen met koelen van de koelkast en de etenswaren die er in liggen, te voorkomen. Mocht u er zo toch zelf niet achter komen wat het probleem is, dan kan het natuurlijk ook zo zijn dat uw koelkast defect is. Heeft u daar hulp bij nodig of heeft u vragen over waarom uw koelkast niet goed koelt, neem dan contact op met Twistoo en zij kunnen helpen het probleem op te sporen en daarna op te lossen.

Koelkast
,

Nog steeds problemen?

Als u nu nog steeds problemen heeft met uw witgoed apparaat, kunt u altijd via Twistoo een witgoed monteur inschakelen. De monteur zal direct naar u toe komen om uw witgoed apparaat te bekijken en een passend advies geven. Vaak helpen de monteurs u dezelfde dag nog!

Neem contact op met onze monteur
Vind een Twistoo monteur in uw woonplaats*
Menu