Het is vervelend om natte producten in uw koelkast te hebben liggen. Er zijn verschillende manieren waarop condens in de koelkast voorkomen kan worden. In dit artikel leest u wat de oorzaak hiervan is en hoe dit voorkomen kan worden.
Oorzaak condens in de koelkast
Condens ontstaat vaak tegen de achterkant van de koelkast. De koelelementen van een koelkast bevinden zich in de achterwand. Condens ontstaat doordat de koelkast regelmatig wordt geopend en gesloten. Dit brengt temperatuurverschillen met zich mee, welke condens veroorzaken.
Werking condenswaterafvoer
De condens die zich aan de achterwand van de koelkast bevindt, zal steeds bevriezen en ontdooien. Dit wordt gereguleerd door de koelelementen van de koelkast. Dit proces gaat automatisch. Doordat het water bevriest en ontdooit, moet het ook ergens heen. Het water zal langs de achterkant in het afvoergootje druipen, waarna deze door het afvoerslangetje in een bak terecht komt. In principe hoeft deze bak nooit geleegd te worden, want door de warmte van de motor verdampt dit weer.
Is het erg om condens in de koelkast te hebben?
Nee, condens in de koelkast is niets om u zorgen over te maken. Het is niet ongewoon en het betekent niet dat uw koelkast kapot is. In de zomer zal het vochtgehalte hoger zijn dan in de winter, omdat het opwarmproces dan sneller gaat. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden of uw koelkast niet te nat wordt. Dit kan betekenen dat er iets anders aan de hand is.
Sluit de koelkast deur nog goed?
Controleer regelmatig of uw koelkast deur nog goed sluit. Het kan zijn dat de deurrubbers versleten of vuil zijn. Dit gebeurt na verloop van tijd. De sluitende werking wordt dan minder en dit zal zorgen voor meer condens in uw koelkast. Plaatsen waar het snelst slijtage is zijn de hoeken en de plooien. Kijk of de deurrubbers nog intact zijn en vervang deze indien nodig.
Hoe kan ik condens in de koelkast voorkomen?
Condens in de koelkast kan een vervelend zijn. Natuurlijk zijn er stappen waarmee u zelf kunt voorkomen dat zich teveel condens in de koelkast vormt. Hieronder staan een aantal tips waarmee u condensvorming kan minimaliseren en voorkomen.
Geef tijd om af te koelen
Condens is niet ongewoon. Zeker niet wanneer de koelkast voor het eerst wordt aangesloten of de koelkast lang niet gebruikt is. Zodra de binnentemperatuur van de koelkast is gereguleerd, zal het vormen van condens stoppen.
Hoe is de omgevingstemperatuur?
Het kan een probleem zijn als de buitentemperatuur van de koelkast niet goed is. Dit kan de werking van het apparaat ten nadele beïnvloeden, vooral als de koelkast bijvoorbeeld zonder verwarming in de schuur staat. In de handleiding van uw apparaat kunt u vinden wat de laagste omgevingstemperatuur van uw koelkast is.
Hoe is de luchtvochtigheid van de omgeving?
De hoogte van de luchtvochtigheid buiten, kan van invloed zijn op de koelkast. Let op dat u de koelkast niet plaatst op plekken die te vochtig zijn. Zet het apparaat bij vochtig weer bijvoorbeeld het liefst op een plaats waar airconditioning is, om te voorkomen dat het niet naar behoren werken zal.
Controleer de temperatuurinstellingen
De ideale temperatuur voor een koellast ligt tussen de 4 en de 5 graden Celsius. Voor het vriesvak is dit rond de – 18 graden. Kijk of de temperatuur van de koelkast goed is ingesteld en pas deze zo nodig aan.
Plaats geen warme maaltijden in de koelkast
De binnentemperatuur van de koelkast zal moeilijker te reguleren zijn, wanneer er warme maaltijden in staan. Het stabiliseren van de temperatuur zal hierdoor langer duren. U kunt het beste wachten tot de maaltijd is afgekoeld, alvorens deze in de koelkast te plaatsen.
Bewaar etenswaren op een goede manier
Het is belangrijk om etenswaren op een goede manier te bewaren. Etenswaren die veel vloeistoffen bevatten kunnen bijdragen aan overmatig condensvorming in uw koelkast. Etenswaren zoals fruit en sla bevatten ook veel vocht. Dit kan vrijkomen wanneer het wordt gekoeld. Om te voorkomen dat uw etenswaren snel bederven doordat ze veel condenseren, kunt u deze het beste bedekken met keukenpapier. Dit keukenpapier zal het meeste vocht opvangen, waardoor condensvorming minimaliseert. Daarnaast bestaan er ook koelkastbestendige zakken of bewaardozen waarin u etenswaren kunt bewaren.