ClickCease

De wasmachine lekt water, wat moet ik nu doen?

Wasmachine lekt water

Waar komt het water vandaan en wanneer lekt het?

Het water dat gebruikt wordt om de was te doen komt uit de aanvoerslang. Door het openen van het zogenaamde inlaatventiel kan het water via het zeepbakje in de trommel met de te wassen kleding komen. Dit ventiel sluit weer, wanneer er genoeg druk is opgebouwd. Als de was klaar is, wordt het water weer afgevoerd. Helaas gebeurt dit soms niet en blijft er water in de trommel achter. Ook is het mogelijk dat uw wasmachine water lekt. In dit geval is er sprake van een lekkage. Vaak ziet u dan ook een plas met water op de grond, afkomstig van het lek.

De meest voorkomende oorzaken en oplossingen van een wasmachine die water lekt.

Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken van een lekkende wasmachine. Daarnaast vertellen we u bij elke oorzaak hoe u dit kunt oplossen!

Lekkage in de aan- of afvoerslang

Wasmachine lekt water

Uw wasmachine lekt water? In de meeste gevallen ligt het aan een lekkage in de afvoer- of aanvoerslang. Zoals de naam al zegt, voert de ene slang het water naar de trommel toe en de ander voert het water af. Wanneer deze slangen slecht functionerende fittingen hebben, kan er water uit de wasmachine lekken. Om dit probleem op te lossen moet u de fittingen controleren. Maak de klemveren van de afvoerslangen los en inspecteer de fitting. Zit er veel roest en kalk op? Dan moet u het rubbertje van de fitting vervangen. Bekijk voor de zekerheid ook de hele slang. Het kan zo zijn dat u ook de slang moet vervangen. Rubber heeft namelijk de eigenschap om na verloop van tijd broos te worden, waardoor uw wasmachine gegarandeerd water zal lekken.

Afvoerpijp lekt

Lekt er water uit uw wasmachine tijdens het afpompen? Dit kan veroorzaakt worden door het te diep zitten van de waterslang in de afvoerpijp. De standaardregel is dat deze slang maximaal 15 centimeter diep in de pijp mag liggen om het lekken van water uit de wasmachine te voorkomen. Plaats als eerste een bak of emmer onder de afvoer om het vuil en water op te vangen. Haal de waterslang eruit en plaats het dan weer op de juiste manier terug. Let hierbij dus goed op dat u het niet dieper dan 15 centimeter terugplaatst. U kunt ook een steunbeugel aanschaffen, waarmee u problemen met een lekkende afvoerpijp voorkomt.

Blokkade vaste afvoer

Het is ook mogelijk dat uw wasmachine water lekt, doordat er een blokkade in de vaste afvoer zit. Maak in dit geval de sifon van de afvoer schoon. Plaats als eerste een emmer onder de sifon. Zo vangt u al het vuil en water op dat eruit komt. Sluit vervolgens de sifon weer aan. Vul daarna een emmer met wat soda en kokendheet water en roer dit mengsel een minuut lang door elkaar. U kunt hiervoor natuurlijk ook een ontstoppingsmiddel gebruiken. Haal de afvoerslang eraf en giet het mengsel voorzichtig in de afvoer. Laat dit intrekken en spoel er dan wat water doorheen om te controleren of alles nu doorloopt. Heeft dit niet gewerkt? Probeer dan met een trekveer de blokkade los te trekken.

Roestige slang aan de achterkant van de wasmachine

Een lek aan de achterkant van de wasmachine kan worden veroorzaakt door een lekkende toevoer- of afvoerslang. Om dit probleem op te lossen, moet u kijken of de twee slangen op de juiste manier zijn aangesloten. Als u ziet dat de slangen aan het roesten zijn, dan moet u deze vervangen. U kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen of het over te laten aan een professionele monteur.

Een te korte afvoerpijp

Situaties waarin uw wasmachine water lekt kunnen ook veroorzaakt worden door een te korte afvoerpijp. De sifon kan dan niet in de spoelbak uitkomen en dit zorgt voor een lekkage. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na de plaatsing van een nieuwe keuken. Om verdere waterlekkages te voorkomen, moet u de afvoerpijp vervangen of verlengen. Dit laatste is mogelijk door simpelweg een extra stuk buis eraan toe te voegen en die vast te zetten met speciale klemmen.

Water onder de wasmachine

Uw wasmachine lekt water? Lekt er water aan de onderkant van uw wasmachine? Het is dan goed om te weten dat dit zelden wordt veroorzaakt door een defect binnen uw wasmachine. Mocht het wel om een defect gaan, dan is het aan te raden om een monteur van Twistoo in te schakelen. In de meeste gevallen wordt dit probleem echter veroorzaakt door het draaien van de was met een overmaat wasmiddel. Er komt dan te veel schuim en sop vrij, dat zich een weg naar buiten heeft gewerkt aan de onderkant van uw wasmachine. Wanneer dit bij u het geval is, moet u als eerste de stekker uit het stopcontact trekken. Duw daarna langzaam uw wasmachine naar achter en plaats bijvoorbeeld een boek onder de voorste poten. Op deze manier kan het water er via de achterkant uitlopen. Laat het zo staan totdat uw wasmachine volledig droog is. Dit duurt vaak ongeveer een dag. Draai tenslotte een programma zonder was en alles werkt weer zoals het hoort.

Een lekkend zeepbakje

Wasmachine lekt water

Een wasmachine lekt water wanneer het zeepbakje van uw machine verstopt is. Het toevoegen van wasmiddel bij iedere wasbeurt kan in de loop van de tijd in het zeepbakje ophopen. Hierdoor kan het water minder goed naar de trommel toestromen en dit leidt tot een lek tijdens het toevoeren van water. Een simpele oplossing voor dit probleem is het zeepbakje grondig schoon te maken. Daarnaast kan een lek in het zeepbakje ook worden veroorzaakt door een te volle trommel. Verklein in dit geval de hoeveelheid kleding per wasbeurt.

De onderkant van de deur lekt water

Uw wasmachine lekt water aan de onderkant van de deur? Maakt u zich dan geen zorgen. Dit kan worden veroorzaakt doordat er te veel haren en pluisjes in de manchet terecht zijn gekomen. De deur kan hierdoor niet goed sluiten. U kunt dit oplossen door uw was beter te verdelen in de trommel. Een andere oorzaak is een versleten manchet. Dit is helaas onvermijdelijk. Wanneer dit het geval is, moet u de manchet vervangen.

Manchet is gescheurd

Uw wasmachine lekt water kan ook ontstaan zijn door een gescheurde manchet. Dit is de rubberen band om de trommel die ervoor moet zorgen dat de wasmachine geen water lekt. Als de manchet gescheurd is, kunt u contact opnemen met uw leverancier en het laten vervangen door een nieuw exemplaar.

Als u de lekkage van uw wasmachine nog steeds niet heeft kunnen oplossen kunt altijd nog een Twistoo monteur inschakelen voor hulp!

Wasmachine
, ,

Nog steeds problemen?

Als u nu nog steeds problemen heeft met uw witgoed apparaat, kunt u altijd via Twistoo een witgoed monteur inschakelen. De monteur zal direct naar u toe komen om uw witgoed apparaat te bekijken en een passend advies geven. Vaak helpen de monteurs u dezelfde dag nog!

Neem contact op met onze monteur
Vind een Twistoo monteur in uw woonplaats*
Menu