ClickCease

De koelkast slaat niet aan, is deze kapot?

Koelkast

De koelkast slaat niet aan, wat nu? Zijn onderdelen van de koelkast beschadigd? Is er wellicht sprake van een stroomstoring in huis? Dit artikel vertelt u stapsgewijs, wat u kunt doen om de koelkast weer naar behoren te laten functioneren. Vaak is het vervangen van de koelkast niet direct noodzakelijk. Bij een defect aan een onderdeel van uw koelkast kunt u deze door een monteur laten herstellen.

Stap 1: Controleer de verlichting en het geluid in de koelkast

Allereerst is het belangrijk om uit te zoeken of de koelkast stroom aangevoerd krijgt. Dit doet u door te controleren of de verlichting in de koelkast nog werkt en of u geluid hoort. Mocht dit het geval zijn, dan kunt u naar de volgende stap. Werkt de verlichting ook niet? Kijk in dat geval eens in de meterkast, mogelijk is de stop gesprongen. Een koelkast slaat niet aan zolang de stop niet is omgezet. Staat de stop goed? In dat geval kan een verkeerd aangesloten stopcontact de oorzaak van het niet functioneren van de koelkast zijn.

Stap 2: Probeer de thermostaat lager te zetten en controleer de temperatuur

Koelkast slaat niet aan

Een koelkast slaat niet aan, wanneer het in de omgeving van de koelkast koeler is dan in het apparaat zelf. Dit betekent dat de koelkast zelf nauwelijks hoeft te werken om uw etenswaren gekoeld te houden. Het kan verklaren, waarom deze niet aanslaat. Door de thermostaat in de koelkast lager te zetten, kunt u controleren of deze nog goed werkt. Leg ook eens een thermometer in de koelkast, om te zien of de temperatuur in de koelkast overeenkomt met de temperatuur op de thermostaat hiervan.

Stap 3: Controleer de luchtcirculatie en de condensor ventilator

Werkt het apparaat nog niet? Een koelkast slaat niet aan bij een defect aan de condensor ventilator in de koelkast. Controleer de luchtcirculatie in het apparaat en probeer te achterhalen of de ventilator van uw koelkast nog goed werkt. Houd er hierbij rekening mee, dat het onverstandig is om de koelkast open te schroeven. In de koelkast bevindt zich een reservoir met gas en koelvloeistof. Koelvloeistof is giftig en kan zeer schadelijk zijn voor uw gezondheid. Schakel een monteur in voor een koelkast reparatie.

Stap 4: Test het stopcontact met een ander apparaat

Eerder las u al dat een koelkast niet aanslaat als deze geen stroom krijgt. U herkent dit aan de verlichting die niet werkt in de koelkast. Wanneer de stop niet gesprongen is en andere apparaten in de keuken wel goed werken, kan er sprake zijn van een verkeerd aangesloten stopcontact. Steek de stekker van de oplader van uw telefoon in het stopcontact, om te controleren of het stopcontact werkt. Mocht uw telefoon ook geen stroom krijgen via het stopcontact, dan zult u deze opnieuw moeten aansluiten.

Stap 5: De compressor testen in de koelkast

Een koelkast slaat niet aan bij een defect aan de compressor in het apparaat. Een compressor testen doet u door te luisteren naar het relais op deze compressor. Haal de stekker uit het stopcontact en steek deze na tien tot vijftien minuten terug. Als het goed is hoort u nu een kleine klik, veroorzaakt door het relais op de compressor. De kans is groot dat de compressor vervolgens kort begint te draaien. Hoort u niets? Mogelijk is de compressor in dat geval defect.

Stap 6: Controleer of de ontdooifunctie vastgelopen isKoelkast slaat niet aan

Zeker oudere modellen koelkasten zijn vaak voorzien van een ontdooifunctie. Het kan voorkomen dat deze vastgelopen is. Een koelkast slaat niet aan in dit geval. Zet eens een glaasje met wat ijsklontjes in de koelkast en activeer de ontdooifunctie. Zijn de ijsklontjes na een kwartier nog niet gesmolten? In dat geval heeft u de oorzaak van het niet aanslaan van de koelkast mogelijk gevonden.

Stap 7: Controleer de e-manager of smart plug

Steeds meer mensen plaatsen een e-manager of smart plug tussen de stekker van hun koelkast en het stopcontact. Mogelijk werkt dit apparaatje niet meer! Haal deze weg en steek de stekker direct in het stopcontact. Zorgt dit voor de oplossing? In dat geval is het raadzaam een nieuwe e-manager of smart plug te plaatsen.

Is het probleem na deze zeven stappen nog steeds niet opgelost? Dan doet u er goed aan om een witgoed reparatie door Twistoo uit te laten voeren.

Koelkast
,

Nog steeds problemen?

Als u nu nog steeds problemen heeft met uw witgoed apparaat, kunt u altijd via Twistoo een witgoed monteur inschakelen. De monteur zal direct naar u toe komen om uw witgoed apparaat te bekijken en een passend advies geven. Vaak helpen de monteurs u dezelfde dag nog!

Neem contact op met onze monteur
Vind een Twistoo monteur in uw woonplaats*
Menu