ClickCease

Advies bij ijsvorming in de koelkast

Ijsvorming in de koelkast

Heeft u last van ijsvorming in de koelkast? Het is toch niet koud genoeg in de koelkast voor ijs? Dat ziet u toch alleen in de vriezer? Nee. Het kan ook voorkomen dat er ijsvorming in de koelkast optreed. Dat hoort natuurlijk niet en is ook erg vervelend. Waardoor vindt er ijsvorming in de koelkast plaats? En wat kunt u er zelf tegen doen?

Hoe komt ijs in de koelkast?

IJsvorming in de koelkast

Door het aan- en uitslaan van het koelelement in de koelkast wordt er soms een beetje ijs in de koelkast gevormd. Dit koelelement bevindt zich op de achterkant van de koelkast. Een beetje ijs kan geen kwaad. U hoeft pas actie te ondernemen als u veel ijs moet gaan weghalen en echt last krijgt van flink wat ijsvorming in de koelkast. Gebeurt het een keertje, dan is het niet zo erg. Zolang het maar de volgende dag weer ontdooid is. Als dit niet zo is, en er zit regelmatig veel ijs in de koelkast, dan is het belangrijk om daar iets tegen te doen. Dit kan namelijk leiden tot andere problemen.

Wat kunt u hier tegen doen?

De volgende stappen kunnen een oplossing bieden tegen ijsvorming in de koelkast: controleer de temperatuurinstelling, open de deur niet te vaak, laat de koelkast niet te lang open staan en controleer de afdichtingen van de deur op barsten, scheuren en spleten. IJsvorming kan veroorzaakt worden door een hoge omgevingstemperatuur, voedingsmiddelen die veel vocht bevatten of verstopping van de condenswaterafvoer.

Pas op voor een hoge omgevingstemperatuur

IJsvorming in de koelkast kan ontstaan doordat de omgevingstemperatuur, van de plek waar de koelkast staat, te hoog of te laag is. Als de temperatuur buiten de koelkast te hoog is, vindt er ijsvorming in de koelkast plaats doordat de compressor langer moet draaien om de koelkast koud te houden. De verdamper in de achterwand blijft hierdoor lang koud, waardoor ijsvorming ontstaat. Als de temperatuur te laag of te hoog is, kan de koelkast zelfs kapot gaan. Dat wilt u natuurlijk voorkomen, dus zorg ervoor dat uw koelkast niet op een plek staat met een extreem hoge temperatuur. Gelukkig is er in Europa niet vaak sprake van extreem hoge buitentemperaturen. Om te voorkomen dat er ijsvorming ontstaat bij warm weer, is het ook verstandig om de koelkast niet te koud in te stellen.

De temperatuurinstelling controleren

Een makkelijke oplossing voor ijsvorming in de koelkast is het controleren van de temperatuurinstelling van de koelkast. Een goede test is om een bakje water in de koelkast te zetten met daarin een thermometer. Als deze thermometer een te lage temperatuur aangeeft, dan kunt u de temperatuur aanpassen naar een beter geschikte temperatuur. Een goede temperatuur voor een koelkast is drie tot vier graden Celsius. Hebt u de temperatuur aangepast, kijk dan een dag later of er nog steeds ijs wordt gevormd in uw koelkast. Is dit het geval? Dan is er een andere oorzaak voor de ijsvorming in de koelkast.

Condenswaterafvoer ontstoppen

Misschien is de condenswaterafvoer verstopt. Verstopping zorgt ervoor dat het condenswater niet meer afgevoerd kan worden, waardoor het achterblijft in de koelkast. Als dit vocht gaat bevriezen, dan zorgt het voor een dikke laag ijs. Dit is op te lossen door de afvoer schoon te maken met een wattenstaafje, twee druppels chloor en een klein beetje water dat u door de afvoer spoelt. Met een goede schoonmaakbeurt wordt alle viezigheid verwijderd en kan de afvoer z’n werk weer doen.

Kleine handige aanpassingen

Verder zijn er nog een paar kleine dingen waarop u kunt letten:

  • Voedingsmiddelen, die veel vocht bevatten, kunnen bijdragen aan ijsvorming in de koelkast. Probeer daarom zo weinig mogelijk vocht bevattende producten in de koelkast te plaatsen.
  • Ten tweede kunt u  letten op uw gedrag. Doe de koelkast niet te vaak open en houd de koelkast nooit te lang open.Ijsvorming koelkast
  • Als derde is het belangrijk om de deur te controleren op barsten, scheuren en spleten. U moet het vergelijken met een auto met airco. De airco kan de auto niet goed koelen als alle ramen openstaan en het buiten dertig graden Celsius is. Dit geldt ook voor de koeling in de koelkast.

Hebt u na het toepassen van deze oplossingen nog steeds last van ijsvorming in de koelkast, dan is het misschien verstandig om een van onze experts in te schakelen. Waarschijnlijk hebt u dan een nieuw onbekend probleem gevonden!

Koelkast
, ,

Nog steeds problemen?

Als u nu nog steeds problemen heeft met uw witgoed apparaat, kunt u altijd via Twistoo een witgoed monteur inschakelen. De monteur zal direct naar u toe komen om uw witgoed apparaat te bekijken en een passend advies geven. Vaak helpen de monteurs u dezelfde dag nog!

Neem contact op met onze monteur
Vind een Twistoo monteur in uw woonplaats*
Menu