ClickCease

6 oorzaken waarom de koelkast lekt (incl. oplossingen)

Waarom lekt de koelkast?

Uw koelkast lekt water? Dit is erg vervelend. De koelkast ziet er nog prima uit, maar telkens vindt u binnen in de koelkast of soms zelfs erbuiten water. Natuurlijk wilt u dit zo snel mogelijk oplossen. In dit artikel kunt u 6 oorzaken vinden waarom de koelkast lekt (inclusief oplossingen!). De voornaamste redenen zijn:

  • Het afvoergootje of de openingsgaatjes zitten verstopt
  • De opvangbak is vol of verstopt
  • De opvangbak heeft een lekkage door scheur of andere beschadiging
  • Deur staat te lang of te vaak open
  • De deur van de koelkast sluit niet goed
  • Een probleem met de wateraansluiting

Afvoergootje of openingsgaatjes verstopt

Het kan zijn dat uw koelkast lekt omdat het afvoergootje of de openingsgaatjes verstopt zijn. Aan de achterwand van de koelkast zit vaak vocht. Dit vocht ontstaat door condensatie tijdens het koelen. Wanneer de thermostaat op de juiste temperatuur is zal de koelkast automatisch uit gaan. Het dunne laagje ijs ontdooit en het water loopt dan via een afvoergootje naar de opvangbak bij de motor. Het kan het zijn dat er vuilresten achterblijven in het openingsgaatje. Dit kunt u gemakkelijk zelf doorprikken. Hierna kunt u controleren of het afvoergootje weer functioneert door er een beetje warm water door heen te laten lopen.

De opvangbak is vol of verstopt

Als uw koelkast lekt, is het raadzaam te controleren of de opvangbak vol is. Indien een koelkast niet waterpas staat, kan deze lekken. Kijk of uw koelkast stevig staat door eraan te wiebelen. Indien uw koelkast niet stevig staat, kunt u deze eenvoudig stellen met de poten aan de onderkant. Om erachter te komen hoe u uw opvangbak kunt verschonen kunt u dit artikel bekijken.

De opvangbak heeft een lekkage door scheur of andere beschadiging

Controleer of de lekbak van uw koelkast nog heel is. Indien deze een scheur of een andere beschadiging heeft, kan dit lekkage veroorzaken. De opvangbak moet dan worden vervangen. Met het merk en het typenummer kunt u kijken waar u de opvangbak kunt bestellen.

Deur staat de lang of te vaak open

Vraagt u zich nog steeds af waarom uw koelkast lekt? Als de koelkast deur te lang open staat, ontstaat er meer verdamping. Hierdoor kan een plas water voor de koelkast of onder in de koelkast ontstaan. Sluit de deur altijd meteen als u iets hebt gepakt.

De deur van de koelkast sluit niet goed

Controleer regelmatig de rubbers van de koelkastdeur. Indien deze vuil zijn, kan het zijn dat de deur niet goed afsluit. Maak uw rubbers goed schoon en kijk of de koelkastdeur nu goed sluit.

Ligt het aan de wateraansluiting?

Moderne koelkasten kunnen voorzien zijn van een waterdispenser. In dit geval kan de oorzaak in de aansluiting van het water liggen. Controleer of de slangen goed zijn aangesloten en deze geen beschadigingen hebben.

Heeft u dit allemaal gecontroleerd en uw koelkast lekt nog steeds? Dan is het verstandig om er een Twistoo monteur naar te laten kijken, om zo verdere schade aan uw koelkast te voorkomen.

Koelkast
,

Nog steeds problemen?

Als u nu nog steeds problemen heeft met uw witgoed apparaat, kunt u altijd via Twistoo een witgoed monteur inschakelen. De monteur zal direct naar u toe komen om uw witgoed apparaat te bekijken en een passend advies geven. Vaak helpen de monteurs u dezelfde dag nog!

Neem contact op met onze monteur
Vind een Twistoo monteur in uw woonplaats*
Menu